https://opticron.bg/image/cache/catalog/blog/binokal-opticron-DBA_VHD-1170x600.jpg

ревю на бинокъл Opticron DBA VHD+ 8x42

  • 21 Dec 2023
  • |   0 Коментари

Ревю на бинокъл Opticron DBA VHD+ 8x42


Ревюто е направено от "Ремонт на бинокли":


"Човек обиква Оптикрон! Действително, по-голяма част от биноклите на британската марка завладяват сърцата на съвременните наблюдатели. При някои модели това става постепенно, при други моментално, ефекта "Уау" от гледката е налице. Защо Opticron има такъв имидж и как днес брандът е възприеман ще разкажем накратко в настоящата публикация.

Наблюдателните прибори на Оптикрон са добре познати вече и у нас, особено в бърдуочинг обществата. Те са разпространени, уважавани заради своята производителност, отлично съотношение на цена-качество, удобства при експлоатация и прочие. Централата на брандът намираща се в Кралството винаги се е стремяла да създава и конструира продуктите си съобразявайки се с изискванията именно на любителите на птици и природа. През повече от половин вековното си съществуване, Opticron анонсира голямо количество модели, които постоянно се развиват. Сред тях разбира се има и не толкова сполучливи, нормално е, няма как да се направи съвършен бинокъл за всеки, винаги ще има някъде някой критик, който нещо няма да му хареса. Но развитието на моделите довежда да прекрасно качество на повечето от тях, особено в последните 20-ина години. Именно тази гъвкавост, това внимание към Наблюдателя носи уважението към Opticron. В наши дни марката се радва на добра репутация, развитието продължава и днес тя се нарежда сред най-добрите в Света на съвременниците, особено със своите висши класове. 

Именно във висшите ешелони е позициониран и участникът ни. В продължение на около 7 години той беше флагман, премиум бинокъл на Оптикрон, сега вече е наследен от още по-добрият Aurora (справка: ревю на бинокъла Opticron Aurora BGA VHD), но все така е почитан и търсен. Съдейки по политиката на компанията описана по-горе и свързаността с обновяването на модели, както и започналите дискаунти за DBA VHD+, то скоро той ще бъде прекратен и вероятно в бъдеще ще бъде анонсиран отново. 

DBA VHD+ води началото си като DBA VHD от 2012 година. Отвореният мост (Open Bridge Design) бе (и все още е) особено популярен и предпочитан в много наблюдателни сфери. Ергономията е отлична и съчетана с лекото тегло и висококачествените оптични елементи неминуемо водят до добър бинокъл. VHD+ линията беше анонсирана през 2018-а. Разликата с VHD (освен символа +) е в анти-рефлексните покрития. Линията включва два модела - 8х42 и 10х42, конфигурации застъпени в бърдуочинг средите, точна за тях са насочени тези премиум бинокли. Резултатите не закъсняха, VHD+ станаха известни и разпространени. 

Участникът в публикацията е 8х42, бинокъл с чудесно изображение поместено в 7-градусово поле. Последното работи почти до ръба, цветовете са натурални и хубави. Изключително удобен и интуитивен е за употреба, ръцете обгръщат отворената част между двата моста, захватът е здрав. Фокусировките са перфектни и плавни, ролката на централния фокус има дълъг, следователно прецизен ход. Диоптричната компенсация е разположена също централно, издърпва се и е на клик-заключване (Аурора притежава същата конструкция, практично и удачно). 

Като резюме можем да добавим, че партньорството на компанията от Острова с японските изпълнители на проектите ѝ в лицето на Камакура водят само до добри резултати. Тези "резултати" пък от своя страна водят до търсене от страна на клиентите. Когато един бинокъл е създаден както трябва то няма начин да не се хареса. Е, не от всички, както упоменахме по-горе. Но от по-голямата част от потребителите. Интересен факт е, че в настоящето почти няма да срещнете на вторичните пазари съвременен премиум бинокъл на Оптикрон за продажба. Който има такъв, знае какво има и си го пази. Има защо. Просто го обиква."


Технически параметри на модела и цена на бинокъл DBA VHD+ може да видите от страницата тук.


снимки: Данчо Христов.

Бинокълът се доставя в стилна кутия, която съдържа калъф с ремък, ремък за бинокъла, кърпичка за почистване и гаранционна карта.

Всеки бинокъл има предпазители за окулярите и обективите.

Удобен захват с "отворен мост" (Open bridge)


0Коментари

За да коментирате трябва да влезете в профила си Вход