https://opticron.bg/image/cache/catalog/binokli/Aurora/binokal-Opticron-Aurora-BGA-VHD_30776_3-1170x600.jpg

Ревю на бинокъл Aurora BGA VHD 10x42

  • 08 Nov 2022
  • |   0 Коментари

Представям ви едно ревю от "Ремонт на бинокли" на един от алфа-биноклите на Оптикрон: Аурора BGA VHD 10x42 


Текст и снимки: "Ремонт на бинокли"


"Нещо от нас, или от периода в който избрахме Opticron. Отново.

Обичаме тази марка както много наши колеги казват – плащаш за продукт, а не за име. Затова през годините на нашата практика, заедно с Големите и Известните, заложихме И на по-малко такива, а именно на британците, които поръчват направа на бинокли и спотинги на реномирани японски фабрики.

След шестгодишно прекъсване Opticron отново възроди линията Аурора (Аврора) и се приближи значително към „Алфа-биноклите“ в Света на малките наблюдателни инструменти. Aurora VHDбе анонсиран през пролетта на миналата година и имаше сериозен отзвук в специализираните среди, основно бърдуочинг обществата. Водена от слогана „По-малки, по-леки, по-светли, по-остри/резки“, компанията и този път не изневери на традицията за отлични бинокли в средния ценови клас, т.е. потребителите получиха качество оправдаващо вложените средства.

Традиционно пък за нас, отново избрахме бинокъл с десет-кратно увеличение поради спецификата на нашата работа. Нека го разгледаме обстойно.

Aurora VHD пристига в стилна, сдържана черна кутия с магнитен капак. Има калъф от кордура (същия като на Сваровски), инструкция, гаранционна карта (30 години), микрофибърна кърпичка, неопренов ремък, гумени капаци за обективите и общ протектор за окулярите от еластичен полимер. Първото впечатление е отличеният външен завършек, изчистен дизайн, прави линии, въобще цялостна визия на класен уред. Напомня на нещо смесено между Leica Ultravid HD+, Nikon EDG I, Pentax Z  и Vortex Razor. Гумираната броня е грапава в две текстури, не събира прах и отпечатъци. За да не забравя наблюдателя и на левия, и на десния тубус има надписи „Made in Japan”. Именно там са се постарали и изображението, а не само външността на бинокъла да отговаря на всички съвременни стандарти.

И така, регулируемите наочници са поставени на удобна позиция (на три клика, плавно движение), ролката на централния фокус и колелцето (отново Made in Japan) на диоптричната компенсация разположено върху нея (издърпва се нагоре) са нагласени и наблюдателят поглежда. Мдаа, определено е очарован. Това е то гледка! Ясна, с отличен детайл и острота. Резолюция достойна за уважение. Резолюция присъща за по-скъпите Алфа-прибори. Зад абревиатурата VHD стоят няколко технологии на Оптикрон. Това са нискодисперсионните стъкла с високо съдържания на флуорит (по два елемента в обективите) и флатенера. Именно той отличава Aurora от повечето негови събратя от семейството на Оптикрон. Анти-рефлексните покрития са последната генерация S-H и вършат чудесна работа, но лично ние предпочитаме F-multi наслояванията на компанията. Последните предават цветовете една идея по-меки, докато S-H на Аурора са малко по-строги, но напълно реални. Всички покрития са аква и олео-фобни, така че няма грижи за това как някакви дребни замърсявания да бъдат почистени.

Аврора е здрав бинокъл. Почти всички части са от магнезий и, въпреки че тежи около 720 грама, някак си се усеща по-масивен, което всъщност е добре, защото малките бинокълчета се губят из ръцете ни. Чудесен е за преходи, побира се голям джоб на туристически дрехи. Не се притеснява от дъжд, падане във водоем , мъгли и прочие. Заслужава си премиум позицията в продуктовата листа на компанията от Острова. Заслужава си и позицията сред най-добрите съвременници в конфигурация 10х42. Браво, Оптикрон.

Краткото ни ревю завършваме с няколко снимки. Благодарности за съвместната работа с Оптикрон, България! Няма рекламно обвързване."

 


В допълнение мога да кажа като лични впечатления, че бинокълът е действително изключителен със страхотно изображение.

0Коментари

За да коментирате трябва да влезете в профила си Вход