https://opticron.bg/image/cache/catalog/blog/zritelna-traba-Opticron-ES_100_HDF_1-1170x600.jpg

Ревю зрителна тръба Opticron ES 100 GA ED v4 (27-80x)

  • 04 Aug 2023
  • |   0 Коментари

Ревю зрителна тръба Opticron ES 100 GA ED v4 (27-80x)

Нашите приятели от "Ремонт на бинокли" направиха независимо ревю на една от зрителните тръби на Оптикрон ES 100 GA ED v4 с окуляр HDF T

Текст и снимки: Ремонт на бинокли

"Епоха: съвременни спотинги.

Мдаа, тежък е. За определени професионални дейности е пречка. Но е прекрасен наблюдателен инструмент. За далечни дистанции. С повече от отлична резолюция. Нека го разгледаме обстойно.

Позната добре вече у нас, особено в орнитоложките общества, марката Оптикрон не е от вчера. Добрият, не толкова стар качествен английски бранд, оперира на пазара повече от петдесет години, като за това време „реализираните“ бинокли и зрителни тръби са немалък брой. Пишем реализирани в кавички защото сам по себе си Оптикрон не е производител. Той е създател и иноватор, но изпълнителите са други. И преди, и в Съвремието, от Япония, Китай и в много редки случаи някои други далекоизточни страни.

Моделът ES 100 е част от гамата полеви спотинги "ES" анонсирана в началото на 2004-а година, като през годините претърпя няколко модификации, последната от които е участникът ни. Това е и най-високия клас спотинги Opticron създавани досега.

Първата генерация MkI е сива на цвят, с издължена ролка на фокусиращият механизъм, като тогава компанията скромно премълча факта, че обектива е изграден от ED стъкла. Той е триплет, APO решен, също друго неназовано предимство. Едва години по-късно, когато производителя Kamakura пусна своите собствени модели за продажба извън Япония, официално стана ясно, че вложените „екстри“ са повече от указаното в документацията. В японските проспекти и брошури навсякъде пише APO ED, докато европейският поръчител по това време нямаше тази необходимост. Това статукво се промени със следващото поколение MkII , то запази същият корпус, но вече на него бе щамповано ES 100 GA ED. Ролката на фокуса бе скъсена.

Съществени изменения обаче бяха замислени и осъществени в третата основна генерация вече обозначена като v3. Анти-рефлексните покрития бяха подобрени с разработеното от компанията F-multi наслояване, което увеличава пропускливостта и подобрява отлично и без това добрата производителност на по-старите поколения. Освен дотогавашната водонепроницаемост, v3 вече е и газонапълнен, така, че няма проблеми със замъглявания, запотявания и прочие. Ролката на фокусировъчният възел отново бе променена, тя стана по-прецизна и само и единствено двускоростният механизъм липсваше. Той се „появи“ във v4 – последната версия на флагмана-гигант на Opticron, която беше представена през Септември 2017-а година.

И така, какво отличава големият спотинг от останалите негови събратя от други марки? Може би теглото е най-съществено. По-тежък от прекият си конкурент Kamakura SP-100 ED APO, но съвсем малко пък по-лек от другия „опонент“ Pentax-PF 100 ED. Изисква статив и то истински здрав и стабилен, задължително с товароносимост минимум 5 кг. Добре е и главата да е подбрана подходяща, също задължително с balance rail или регулируема плочка, защото центъра на тежестта на ES 100 е отпред, а едва ли някой иска спотинга му да увисне (в най-добрия случай).

Обективът от 100 милиметра съпоставя уреда към малките телескопи-рефрактори (650мм фокусно), като за разлика от Pentax-PF 100 ED приема само дългофокусни астро окуляри и то с допълнителен адаптер. Както почитателите на Opticron са наясно обаче, компанията има дълъг списък от собствени окуляри с прекрасно качество, така че Големият е подсигурен. Като най-доброто от продуктовата листа, той може да работи с всички семейни окуляри и приставки, има всички налични резби, които ползва Оптикрон за своите аксесоари. Конкретно нашият образец е оборудван с HDF T Zoom, който осигурява плавно изменение на увеличението в диапазона 27-80х. За любознателните - какво е качеството на гледката ще разкажем след малко.

Зрителната тръба Оптикрон ES 100 v4 е почти изцяло гумиран с изключение на масивния сенник, изработен от алуминий. Характерният сив (също алуминиев) пръстен (наличен и за Pentax, и за Kamakura) е белег за качествено разпознаване на 100-милиметровите гиганти с идентичен дизайн. Интересен факт е, че Оптикрон няма права версия на модела, Пентакс пък няма ъглов дизайн, а Камакура има и двете конструкции. Всички те обаче нямат съществени различия в оптично отношение. Запалени почитатели на спотингите включват в сравненията и върховия клас на Селестрон – Регал 100F-ED APO, но като цяло последният загуби част от реномето си след като Celestron признаха, че са дифрагмирали обектива на Regal M2 на 90мм. Това разочарова феновете на Регал, но въпреки това APO генерацията му си остана най-добрата. 

Първи впечатления

Първото впечатление поглеждайки през ES 100 (с HDF T Zoom) е ясната, кристално чиста гледка. Резолюция достойна за уважение, резолюция присъща на значително по-скъпите Optolyth APO 100, Kowa Prominar TSN 99 и Swaro ATX/BTX/STX 115. Перфектна картина от 27 до 80х, затъмнение няма, а и разделителната способност е без промяна. Прекрасни реални цветове, F-multi покритията вършат чудесно своята работа, особено при малките увеличение гледката е толкова ярка и бистра, че човек няма усещане за оптичен уред пред очите си. Отлична изработка на японците! Високите кратности са напълно използваеми, всъщност както всички най-добри марки и техните премиум класове, и ES 100 е оптимизиран да работи на големите увеличения, всичко под тях е бонус, т.е. гледката при 80х е със същата светлост както когато гледаме с просто око. Дефинирането на отдалечени обекти, разчитането на обозначения и надписи на разстояния непосилни за голямата част от спотингите по света, тук са постижими. Проведохме стотици тестове във всякакви климатични условия, Големият Оптикрон не се дава, нискодисперсионните стъкла и APO конструкцията дават своето. При презентирането на ES 100 компанията пише, че разделителната способност е 1.16“ и това действително е така. Постигат се още при 150х , белег за първокласно качество на оптичните елементи. Тези големи увеличения вълнуват потребителите, особено практикуващите професионални наземни наблюдения, фотография, както и любителите-астрономи. Комбинациите от гамата окуляри заедно с UTA (Universal Tele Adapater, -очаквайте го) разширяват още повече възможностите на ES 100 . Тук големи кратности са приложими, тъй като първо имаме обектив от 100 мм осигуряващ много светлина, после качество на стъклата и не на последно място прецизна механика като двускоростният 1:8 фокусер, който „детайлизира“ гледката. 

Корпус

ES 100 има хубав гумен капак на обектива, който е един детайл с гумираната броня на тялото. Това е добро решение, няма как да бъде изгубен или да падне в полеви условия, но след време със сигурност шнурчето ще се прокъса. Ако Оптикрон го подобри подобно на Field Pro иновациите на Сваровски, то може би ще бъде по-удачен вариант. 

Заключение

В заключение можем да добавим, че Големият Оптикрон напълно заслужава средствата за него. Инвестиция в качество винаги е оправдана. С 30 годишна гаранция компанията също заслужава доверие и уважение. Приложим във всички професионални сценарии, последна дума на разработчиците от компанията от Кралството и изпълнителите от Камакура, Япония. Браво, Оптикрон! "
0Коментари

За да коментирате трябва да влезете в профила си Вход