https://opticron.bg/image/cache/catalog/blog/universal-tele-adaptor_UTA_Opticron_5-1170x600.jpg

Ревю Бустер Opticron Universal Tele-Adapter 2.5x

  • 21 Dec 2023
  • |   0 Коментари

Настоящето ревю е публикувано през 2021 от "Ремонт на бинокли". Тъй като съдържа принципни неща за ползата от устройството, решихме да го публикуваме и на нашия блог. Към момента, моделът е заменен с дублер UTA с увеличение 2х, но принципът на работа е същият. Твърди се, че новият инструмент е много по-качествен.

Ето и материалът от от "Ремонт на бинокли":

"Дублерите, или още бустери, както са познати в различните професионални среди навлязоха на Пазара в началото на новото хилядолетие. За разлика от биноклите и спотингите обаче, те са много малко модели едва на няколко марки. Трябва да отбележим, че тези адаптери са устройства със собствени оптични схеми и работят самостоятелно като монокли с малки увеличения. По оптико-конструктивни принципи на работа Дублерите се отличават от други системи за покачване на увеличението, като Барлоу лещите и теле-екстендърите и често биват бъркани с тях. 

Понастоящем такива малки монокли се произвеждат основно от Сваровски, Zeiss и от някои японските фабрики като Камакура, Кова и др., които изготвят адаптери за няколко големи имена в Света на оптиката. Всяка марка именува различно тези устройства. 

Сред тях е Оптикрон и именно на един от моделите на компанията ще се спрем в настоящата публикация. Британският представител беше анонсиран през 2003-а година, като това е първото поколение UTA (Universal Tele-Adapter). Той има собствено увеличение от два пъти и половина, като съответното му монтиране към дадено устройство умножава кратността на последното по 2.5. Оптикрон са помислили за всеки свои клиент, като са създадени различни приставки към които UTA да се завива, т.е.втулки с различни диаметри, които се монтират върху окулярите на различните оптични наблюдателни инструменти на компанията – бинокли, монокли и спотинги. Разбира се тези втулки-приставки са съвместими и с много други оптични устройства на голяма част от съвременните брандове. При редица класици пасването е също налице.

UTA 2.5x се произвеждаше 12 години, като бе заменен от UTA 2х. Намалението на кратността е свързано с това, че 2.5х покачва увеличението на уред значително и особено при спотингите получените големи приближения изискват извънредно ясно време или чиста атмосфера, с които голяма част от потребителите не разполагат по един или друг начин, сочат проучвания. 

Както упоменахме по-горе този малък монокъл е със собствена оптична схема - има обектив, окуляр, а вътрешността е изпълнена от Шмид-Пехан призмена система. Има си и регулируем наочник, които поема различният очен релеф обусловен от получаваните увеличения. Схемата на мъника съдържа положителна дисторсия и в зависимост от комбинираните схеми с други уреди е възможно тя да нараства или да намалява. Не е проблемна при визуални наблюдения, просто човек трябва да свикне да гледа в центъра, а не да върти окото си в зрителното поле. Това първо поколение UTA има и лека собствена СА, която пак в зависимост от предобективните устройства и използваните кратности може да се увеличи значително. 

Качеството на изображението на самостоятелен UTA е високо, въпреки, че е първа генерация и не е с ED елементи. Качеството на получаваните увеличения обаче варира спрямо това на какъв уред се монтира. Няма как да очакваме красива гледка ако сложим UTA зад бюджетен бинокъл с параметри 20х50. Получените 50 пъти са неизползваеми. Изходна зеница от 1 мм и този малък обектив с ниско качество са несериозни неща. Ако обаче Дублера са монтира зад висок клас спотинг с голяма кратност 60х и диаметър на обектив например 85-100 мм, то получените 150 пъти са напълно използваеми. Това е разликата в качеството. Изходният сноп светлина ще е дори по-малък от 1 мм, но е подсигурен с резолюция, която при семплите породи стъкла няма как да бъде обезпечена. Да, полето е малко, но не то е важно, важно е да се виждат подробности. Разбира се, много наблюдатели се изкушават да слагат и монокли с по-големи увеличения зад други устройства. Това обаче не е препоръчително. Просто качеството спада значително, независимо от квалитета на уредите.

Днес подобни малки монокли намират все повече приложение именно при професионални наземни наблюдения на далечни дистанции. Съюзени със своите големи събратя те дават приноса си за дефиниране на детайли на големи разстояния."


Снимки, "Ремонт на бинокли"

UTA 2.5x

UTA 2.5

UTA 2.5x

аксесоари

снимано през зрителна тръба Opticron ES 100 GA ED v4, с 27x. Въздушна дистанция до обекта: 2400 метра. Видимост: относително добра, от затворено помещение с прозорци, без UTA 2.5x

снимано през зрителна тръба Opticron ES 100 GA ED v4, с 80x. Въздушна дистанция до обекта: 2400 метра. Видимост: относително добра, от затворено помещение с прозорци, без UTA 2.5x.


снимано през зрителна тръба Opticron ES 100 GA ED v4, с 200x. Въздушна дистанция до обекта: 2400 метра. Видимост: относително добра, от затворено помещение с прозорци, с UTA 2.5x. Разбира се, детайлите са много, много повече при визуални наблюдения. Нагледен пример за отражение на много фактори при наблюдения - атмосфера, наличие на стъклени прегради, старо заснемащо устройство и т.н..

0Коментари

За да коментирате трябва да влезете в профила си Вход