https://opticron.bg/image/cache/catalog/blog/detski-binokal-Opticron-Savanna-R-8x33-2175-1170x600.jpg

Как да изберем детски бинокъл?

 • 21 Apr 2020
 • |   0 Коментари

Детски бинокъл

Привличането вниманието на децата към природа става все по-трудно на фона на динамичните електронни игри. Желанието на децата да изследват заобикалящия ги Свят обаче, е залегнало в природата на всеки подрастващ. Тук идва ролята на родителя и желанието му да доведе този интерес до различна дълбочина. Всяко едно дете се интересува от животни и желае да ги наблюдава. Не напразно зоо парковете са толкова популярни сред децата. Наблюдението на животни в дивата природата обаче, носи много повече удовлетворение и е свързано с много повече приключиния, които тестват и учат децата на търпение. Учат ги да знаят, че природата е непредвидима, учат ги на уважение към природата.


Наблюдението на бозайници в дивата природа не е никак лесно, но за това пък, наблюдението на птици е сравнително лесно и изключително забавно хоби. Наскоро се запознах с младо семейство с деца на 5 и 8 години. Момчето на 8 годишна възраст е видяло над 200 вида птици само през настоящата година от общо 260, които гнездят у нас и 420 регистрирани в страната ни! Изключително впечатляващ феномен, който е възпитан от високо интелигентните му родители. Децата с удоволствие пътуват стотици километри със своите родители до далечни дестинации, само за да видят поредния нов вид птица. Поклон пред тези родители!


Бинокълът е най-важният инструмент в това начинание за всеки еди любител на природата и особено за деца. Ето и някои от важните характеристики, за които трябва да следим при избор на детски бинокъл?


Увеличение до 7х или 8х

Старайте се да се придържате към бинокли с по-малко увеличение като бих препоръчал, то да е максимум 8х. От една страна, високото увеличение е изкушаващо, но то има негативен ефект върху очите на децата. Биноклите с по-голямото увеличение имат по-тясно зрително поле, което е трудно да се контролира с нестабилните детски ръце и води до неясен образ. В същото време, биноклите с по-малко увеличение имат по-широко зрително поле и са с по-светъл образ.

Какво трябва да е зрителното поле?

Широкото зрително поле ще направи по-лесно наблюдението през бинокъла и следенето на обекта. Широчината на зрителното поле се измерва в метри или в градуси и се отчита на 1000 м от наблюдателя. Препоръчват се бинокли с широчина на полето над 120м или 7,0 градуса. Ако сте изправени пред дилемата да изберете между два сходни модела, изберете този с по-широко поле. Биноклите с по-голямо увеличение имат по-тясно зрително поле, така че, това е още една причина да се насочите към модели с 6х, 7х или 7х увеличение.

Размери и тегло на бинокъл за деца?

Детски бинокъл с голям обектив приема повече светлина и следователно ще има по-ясен образ. Минусът на такъв тип модели са, че са

по-обемисти и по-тежки. В този смисъл, въпреки че няма да се справят толкова добре при ниска осветеност, Ви препоръчвам по-компактните модели, които са по-лесни за носене и стабилност при продължително наблюдение.

Препоръка: търсете модели под 500 гр.

Междузенично (Вътрезенично) разстояние (IPD)

Това разстояние е известно като Interpupillary Distance (IPD) и параметрите за него винаги се посочват в характеристиките на един детски бинокъл като се посочват долната и горната граница. Това е един от най-важните параметри, който трябва да се следи, за да сме сигурни, че моделът може да бъде ползван от деца. Обикновено се посочва в мм, като за деца на 7 годишна възраст, това разстояние е обикновено около 5 см.

Препоръка: Проверете дали желаният от Вас модел има IPD мин 50мм. Има и такива с около 35мм, които са подходящи за по-малки деца, но при такъв тип компактни бинокли, се намалява широчината на полето.


Цена на детски бинокъл

Това е въпрос на лично предпочитание и възможности, но все пак ви препоръчвам, да не се хвърляте на най-евтините варианти.


Препоръчителни модели:

детски бинокъл Оптикрон Discovery WP PC 8x32основно предимство на този модел са широчината на полето и теглото.

 • Широчина на полето: 131 м; 
 • Междузенично разстояние (IPD) 52-75 mm;
 • Тегло: 391 гр.;
 • Цена: 470 лв


детски бинокъл Оптикрон Savanna R 8x33  основно предимство на този модел са теглото и по-ниската цена

 • Широчина на полето: 122 м;
 • Междузенично разстояние (IPD): 52-76 mm;
 • Тегло: 428 гр.;
 • Цена: 290 лв


детски бинокъл Оптикрон Savanna WP 6x30 - оптимален бинокъл за деца с ниска цена, широко поле и изключително добро междузенично разстояние, което е едно от най-добрите в този клас бинокли.

 • Широчина на полето: 140 м;
 • Междузенично разстояние (IPD): 50-70 mm;
 • Тегло: 485 гр.
 • Цена: 270 лв0Коментари

За да коментирате трябва да влезете в профила си Вход