https://opticron.bg/image/cache/catalog/binokli/DBA%20VHD+/nai-dobar-binokal-za-ptici-lov-Opticron-DBA-VHD-163150-1170x600.jpg

Най-добрият бинокъл на Оптикрон DBA VHD+

  • 08 Nov 2022
  • |   0 Коментари

Ревю Opticron DBA VHD+ 

„Едно от най-добрите изображения във високия клас бинокли“, твърди автора на ревюта от Best binoculars reviews за бинокъла Оптикрон  DBA VHD+.


Opticron DBA VHD+ е бинокъл от най-висок клас. Със своите впечатляващи 30 години гаранция, моделът веднага привлича внимание с обещание за сигурност и надеждност затвърдени и от надписа „Направено в Япония“. 

Първото впечатление при отваряне на кутията е за наистина качествен бинокъл, направен с внимание към детайла. Ремъкът е неопренов и плътен с опция за бързо освобождаване на бинокъла.   

Корпусът

Здрав и ергономичен са основните неща, които всеки потребител би искал да знае за него. Веднъж хванали бинокъла, ще усетите колко ергономичен е той благодарение на дизайна си от типа „open-bridge”: система за закрепване в две точки с отворено пространство между двата цилиндъра. Покритието им е гумирано, което ги прави удобни за захващане, а точките на свързвани са изработени от магнезиеви сплави, което е гаранция за здравина.  

Водоустойчивост до 5м под вода

Ползването на бинокъла в дъжд и внасянето му от студено на топло не е абсолютно никакъв проблем, тъй като корпусът е херметически затворен и е изпълнен с азот. Това го прави напълно водоустойчив без да има риск за кондензация във вътрешността. Гаранция за тази водоустойчивост е, че моделът е тестван под вода до 5м. Освен за вода, тази херметичност има значение и за прах, особено в летните месеци, когато често ползваме бинокъла в прашни полета.  

Фокусиране за 1.5 оборота

За разлика от повечето бинокли, компенсацията на разлика в диоптрите между очите на наблюдателя се прави чрез повдигане и преместване на централното колело за фокусиране, характерна само за биноклите от най-висок клас.

За да може човек да фокусира по-бързо, фокусното колело е доста голямо и е с диаметър от над 3 см. По този начин, фокусирането става само за оборот и половина от максимално близко до максимално далече.   

Тегло от 696 гр

Масата на модела е много конкурентна. Със своите 696 гр., моделът е сред водещите позиции. 

Компактност

Това е един от най-важните параметри за много потребители, тъй като всеки иска лек бинокъл, който да не заема много място в багажа. Габаритите му са 14.5х12.5 см. Това говори само по себе си. Предполагам, че няма да е трудно да намерите място за едни 15 см в раницата си. 

Оптичност: 99% предаване на светлина

Тук имаме няколко важни новини, които са важни: 1. „плосък образ“, и 2.по-малко от 1% загуба на светлина.

Плоският образ означава, че цялото изображение е на фокус от центъра до края, което е рядкост за повечето бинокли и често виждаме ясен образ само в центъра на изображението. За целта са използвани специални лещи, които да направят това изравняване на образа.

При DBA VHD+ е постигната по-малко от 1% загуба на светлина до лещите, докато при повече бинокли тя е между 4-6%. Веднъж достигнала до лещите, светлината се предава на 99%, в резултат на специална технология разработена от Оптикрон за отлагане на 64 отделни слоя върху призмите. По този начин, изображението е много светло и прави възможно ползването на уреда при влошени светлинни условия, включително и в сумрак.

На практика, това означава, че ако наблюдавате птици при голяма динамика на светлината, е напълно възможно да виждате както в светлата, така и в тъмната част. Имал съм случаи, когато при наблюдение на птици с колега орнитолог, при идентични условия, но различни бинокли, колегата не успя да види детайлите в тъмната част на изображението. Това е особено важно при наблюдение на птици срещу светлината, което се случва доста често.

Изображение от покрития VHD+ и ED

Изображението при този бинокъл е изключително реалистично и без отклонения в цветовете. Покритията VHD+ и ED, са свидетелство за това. Сравнение на модела от международни форуми потвърждават, че изображението му е сред едно от най-доброто сред високия клас. 

Аксесоари

Комплектът включва износоустойчив калъф от Кордура, дъждобран, гърпичка за почистване, гумирани предпазите за обективите и неопренов ремък със система за бързо разкопчаване и сваляне на бинокъла. Ремъкът за мен е един от най-добрите не само на марката, но и изобщо от всички, които съм ползвал. Дъждобранът е направен от твърда пластмаса, което го прави значително по-устойчив от тези при по-ниския клас бинокли.


В заключение:

Предимства

Предимствата на бинокъла са изключителни. Това е един от най-добрите бинокли на Оптикрон и качеството се вижда във всеки един детайл и материал, който е ползван. Образът е изключително светъл и остър без никакви изкривявания в предаването на цветовете.

Недостатъци

За мен, един от минусите е, че липсва особено близък фокус, което може да е фактор за хората наблюдаващи пеперуди.

 

Смятам бинокъла за абсолютен конкурент на моделите във високия клас. Също така смятам, че светлочувствителността и ергономията на модела биха ви донесли огромно удоволствие от наблюдението на птици и биха ви направили по-добри при откриването на детайлите, важни за разпознаването на птиците.

 

Вижте тук техническите спецификации на модела.

0Коментари

За да коментирате трябва да влезете в профила си Вход